رواج فرهنگ «به من ربطی ندارد!» امنیت و عدالت را از جامعه کسر می کند

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان بسیج علمی،پژوهشی و فناوری مازندران،حجت الاسلام مصطفی پور، عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی، با اشاره به اهمیت امر به معروف و نهی از منکر در جامعه اسلامی و تاثیرات حاصله از بی توجهی و غفلت از این فریضه گفت: واقعیت آن است که امر به معروف و نهی از منکر متاسفانه در جامعه ما مورد توجه درست قرار نگرفته در حالی که یکی از اصول مبنایی و پایه ای نظام اجتماعی اسلام به حساب می آید.

وی با بیان اینکه امر به معروف و نهی از منکر ارتباط و مسئولیت اجتماعی انسان در مقابل دیگران است، افزود: جامعه و دیگران شامل هر دو رکن دولت و ملت می شود. به تعبیر امروزی می توان امر به معروف و نهی از منکر را یک نوع احساس مشارکت در اداره امور جامعه دانست.

این استاد دانشگاه تصریح کرد: در تعبیری امر به معروف و نهی از منکر این حقیقت نهفته است که ما نمی توانیم بگوییم آنچه که در جامعه می گذرد به من ارتباطی ندارد به این دلیل که نتیجه اش این می شود که آن خلاف گرچه از نقطه کوچکی شروع شود اما به هر شکل گسترش خواهد یافت و به جامعه تسری می یابد در نتیجه نمی توان نسبت به مسایل جامعه بی تفاوت بود.

حجت الاسلام مصطفی پور با اشاره به سخنی از پیامبر اکرم(ص) در مورد عدم بی تفاوتی نسبت به مسائل جامعه گفت: پیامبر (ص) به خوبی در قالب یک مثال اهمیت توجه به مسائل جامعه را بیان کردند و فرمودند: همان طور که اگر عده ای از انسان ها سوار کشتی شوند و در حال عبور از دریا باشند و یکی از سرنشینان کشتی با استفاده از ابزاری چون میخ و چکش درصدد سوراخ کردن کشتی برآید و دیگران به او بی تفاوت باشند در این صورت بی تفاوتی شان مصادف با غرق شدن کشتی و سرنشینان خواهد بود در نتیجه همه باید برای نجات خود با او برخورد کنند در غیر این صورت باید شاهد مرگ خودشان باشند.

عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی تاکید کرد: این مثال در مورد سایر مسایل جامعه نیز وجود دارد. امیرالمومنین امام علی(ع) در آخرین وصایای خویش بعد از ضربت فرمودند: «لا تترکوا الامر بالمعروف و النهی عن المنکر فیولی علیکم شرارکم ثم تدعون فلا یستجاب لکم؛ امر به معروف و نهی از منکر را ترک نکنید؛ زیرا بدان بر شما مستولی می‌شوند و آنگاه دعا می‌کنید(برای نجات از آن وضع) ولی دعای شما مستجاب نمی‌شود).»

حجت الاسلام مصطفی پور اظهار کرد: انسان نمی تواند صرفا با دعا کردن شکم خود را سیر کند، باید تلاش کند و غذا به دست آورد. این مثال از آن جهت بود که رفع شر و بدی و فساد ابعاد مختلفی دارد و انسان نمی تواند فقط بی تفاوت بنشیند و دعا بخواند. این بیان حضرت امیرالمومنین (علیه السلام) است و مشابه این سخن از حضرت رسول(ع) نیز بوده است، بنابراین، اگر انسانی در برابر مشکلات بگوید: به من ارتباطی ندارد یا مشکلات جامعه بر دوش من نیست گویی او و دیگران دست به دست هم داده اند تا کشتی در آب دریا غرق شود.

وی ادامه داد: امام باقر(علیه السلام) می فرمایند: «اگر امر به معروف و نهی از منکر در جامعه پیاده شود، امنیت اقتصادی برقرار می شود. بنابراین، پیاده سازی این فریضه مهم الهی اجمالا این نتیجه را دارد که از غرق شدن و نابودی و اجتماعی جلوگیری می کند.

حجت الاسلام مصطفی پور با اشاره به تحقق امنیت اقتصادی با جاری و ساری شدن امر به معروف و نهی از منکر در جامعه، گفت: برای مثال اگر از نظر دولتی بخواهیم به موضوع نگاه کنیم مثلا اگر برخی گرفتار رشوه، اختلاس، رانت شوند نتیجه اش آن است که طبیعتا عده ای از امکاناتی بهره مند می شوند که در مقابل عده ای دیگر که به نان شب شان نیاز دارند قابل قیاس نیستند. این مساله به طور طبیعی باعث از بین رفتن عدالت اقتصادی می شود.

عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی خاطرنشان کرد: در جامعه ای که عده ای از رانت استفاده می کنند، به جای اینکه راه تولید را پیش بگیرند می روند و در جای دیگری سرمایه را به کار می گیرند و طبیعتا با چنین رویکردی تولید و اشتغال از میان می رود.شبستان/

پیمایش به بالا