یکی از مخترعان مازندرانی در زمان اجرای پایان نامه دانشجویی خود طرحی با عنوان آئروژلها -«عایق حرارتی» ساخته است که توانایی محافظت از آتشنشانان در برابر حرارت و شعله آتش را دارد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان بسیج علمی،پژوهشی و فناوری مازندران، همه ساله شاهد مرگ تعدادی از آتش نشانان کشور به دلیل سوختگی و آسیب های ناشی از آتش سوزی هستیم به طوری که خانواده های بسیاری داغدار شدند و فرزندان و همسران آن ها بیسایه بان مانده اند.
نجمه ابراهیمی ، فارغ التحصیل کارشناس فیزیک هستهای و کارشناسی ارشد رشته فیزیک حالت جامد دانشگاه مازندران است که به تازگی برای تجاری سازی طرح آئروژلها با عنوان «عایق حرارتی» به سازمان بسیج علمی،پژوهشی و فناوری مازندران مراجعه کرده است که اگر در لباس آتش نشانان استفاده شود قابلیت حفاظت از جان آنان را در مقابل آتش سوزی و حرارت آتش دارد.
وی در گفتوگو با خبرنگار سازمان بسیج علمی،پژوهشی و فناوری مازندران با بیان اینکه در زمان انجام پایان نامه دانشجویی با راهنمایی استاد راهنما مرحوم «دکتر حسینی» به فکر ساخت عایق حرارتی افتاده است، گفت:در آن زمان با انجام تحقیقات متوجه موادی که با عنوان عایق در دهانه چاه نفت استفاده می شود افتادم که تجارت هنگفتی در آینده برسر این ماده به وجود می آید.
ابراهیمی با بیان اینکه تهیه محلول آئروژل به ۳ روز دمای ۷۰ الی ۹۰ درجه نیازداشت، افزود: در این ۳ روز نباید دمای هوا تغییر می کرد و نیاز به محافظ مخصوص داشت که خودم تهیه کردم.
فواید طرح عایق حرارتی
این پژوهشگر بیان کرد:پس از تهیه محلول آئروژل، آن را با مادهای مخلوط کردم که همین کار سبب صرفه جویی در انرژی و حذف شرط دما برای ساخت آئروژل شد؛در حال حاضر مقاومت آئروژل یا همان عایق حرارتی که قبلا با دست کردن به صورت پودر در می آمد به حدی زیاد شده که با چکش می شکند و از طرفی به حجم و جرم آن هم اضافه نشده است.
وی به بیان کاربردهای عایق حرارتی پرداخت و افزود:استفاده به عنوان عایق صوتی در مکانی که صدا نباید از آن خارج شود، در الکترونیک و تجهیزات انرژی، باتریها، الکترود خازن و کاربرد نوری این عایق هم در ساخت لایههای دوگانه الکتروشیمیایی خازنها و دی الکتریکها و همین طور تهیه لباس آتش نشانها برای جلوگیری از سوختگی افراد است.
این کارشناس ارشد فیزیک با اشاره به اینکه پل ارتباطی میان صنعت و دانشگاه باید تقویت شود، گفت:اگر صنایع کشور نیازهای خود را به دانشگاه بگویند و دانشجویان هم متناسب با همان نیازها به پژوهش و تهیه و ساخت مواد لازم بپردازند، علاوه برصرفه جویی در هزینههای صنعت، نیازهای مادی دانشجویان هم برطرف می شود.
ابراهیمی با بیان اینکه چندسال پیش برای ساخت عایق حرارتی که پروژه پایان نامهام بود ۵ میلیون تومان هزینه کردم، افزود: در حال حاضر این ماده در بخش صنعت کاربرد فراوانی دارد ولی کسی از آن استفاده نکرده است.
تولید علم زیاد شده است / پایان نامه ها در گوشه کتابخانهها خاک می خورند
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر تولید علم در دانشگاهها زیاد شده است، تصریح کرد: ولی متأسفانه پایان نامهها و پروژه های بسیاری از دانشجویان به دلیل نداشتن ارتباط با بخش صنعت در گوشه کتابخانهها خاک می خورند و شاید سالی یک بار دانشجوی دیگری برای تهیه پایان نامه سری به آنان بزند.
این پژوهشگر با بیان اینکه تهیه یک خط لوله عایق حرارتی یک میلیارد تومان هزینه دربردارد، افزود: در حال حاضر کارخانه دارهای ما به این مواد نیاز دارند ولی چون نمی دانند دانشجویان این ماده را ساخته اند با هزینه هنگفتی از خارج کشور وارد می کنند.
ابراهیمی اضافه کرد: کارخانه دارها می توانند با دادن ۵ الی ۱۰ میلیون تومان به دانشجویی این مواد را تهیه و استفاده کنند که این اقدام علاوه برصرفه جویی در هزینه ها به دانشجو هم کمک می کند.
لزوم ارتباط بیشتر بخش صنعت و دانشگاه
وی با بیان اینکه لازم است مسئولان بخش صنعت و دانشگاه ارتباط بیشتری با هم برقرارکنند، گفت: با این اقدام بسیاری از مشکلات هردو بخش حل می شود و کشور هم پیشرفت می کند.
این کارشناس ارشد فیزیک با اشاره به اینکه دانشجویان در رشته های مختلف تحصیلی به فکر تهیه طرح ها و پروژه های کاربردی باشند، افزود:با توجه به اینکه پس از دانشگاه بازارکار بنا به انتظارات خودمان در جامعه وجود ندارد، با تهیه طرح و پروژه ای هدفمند می توانیم برای خودمان اشتغالزایی کنیم.
ما باید چرخ مملکت را بچرخانیم
ابراهیمی با بیان اینکه بسیاری از فارغ التحصیلان ما از وضعیت بیکاری گلایه دارند و می گویند در صورت عزیمت به خارج کشور وضع بهتری خواهیم داشت، اضافه کرد:به گفته استادم اگر چرخ این مملکت نمی چرخد، ما باید بچرخانیم و اگر قرارباشد یک کشور قدرت حرکت داشته باشد ما باید حرکتش دهیم.
این کارشناس ارشد فیزیک با بیان اینکه در حال حاضر با تدریس خصوصی ریاضی و فیزیک درآمد کسب می کنم، افزود: به هنرهای خانگی نظیر طراحی با مداد، قالی بافی و خیاطی علاقه دارم و با توجه به اینکه نقاشی روی شیشه انجام می دهم، به برخی دوستان آموزش می دهم.