خطررانش زمین درکمین استان های شمالی است

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان بسیج علمی،پژوهشی و فناوری مازندران،دکتر حمیدرضا پورقاسمی که دی ماه امسال به عنوان پژوهشگر برتر بخش دانشگاهی در اولین جشنواره ملی کشاورزی ایران با محوریت ‘کشاورزی دانش بنیان؛ رکن اقتصاد مقاومتی’ و سی و یکمین دوره انتخاب و معرفی نمونه های ملی بخش کشاورزی برگزیده و معرفی شد،گفت: آبخیزداری، علم مدیریت و حفاظت آب و خاک است و قطعا آب مایه حیات و خاک، بستر حیات است و ما به عنوان آبخیزدار، تمام تلاشمان را می کنیم تا منابع آب و خاک را حفظ کرده و در اختیار کشاورزان قرار دهیم و آنها نیز در بستر تولیداتشان بتوانند از این منابع استفاده کنند.

وی درباره زمینه های تحقیقاتی خود بیان داشت: عمده تحقیقات من در ارتباط با بلایای طبیعی و بررسی خطرات مرتبط با آن نظیر زمین لغزش، سیلخیزی، فرسایش پذیری خاک، فرونشست زمین و آتش سوزی جنگل ها و مراتع است و البته پژوهش در حوزه رانش زمین یا زمین لغزش، زمینه اصلی تحقیقاتی من به شمار می آید.

پورقاسمی که به عنوان همکار در چندین پژوهش بین المللی مرتبط با بلایای طبیعی در کشورهای ژاپن، چین، هند، تایوان، عراق و عربستان مشارکت داشته است، افزود: رانش زمین حدود ۱۷ درصد بلایای طبیعی دنیا را به خود اختصاص می دهد که پس از سیل و زلزله به عنوان سومین بلایای طبیعی دنیا شناخته می شود و متاسفانه در کشور ما هم آمار نگران کننده ای در این زمینه دارد.

استادیار بخش مهندسی منابع طبیعی و محیط زیست دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز درباره دلایل بروز و ظهور زمین لغزش گفت: به دلایل متعدد همچون تغییر کاربری اراضی، دخالت های بی رویه انسان، اصول نادرست کشاورزی و اصول نادرست جاده سازی، همراه با بحث تغییر اقلیم و وقوع رگبارهای شدید و تند که در مناطق اتفاق می افتد روز به روز این پدیده در ایران درحال گسترش است.

وی خاطرنشان کرد: پدیده زمین لغزش به خاطر شرایط خاصی که دارد، اغلب در مناطق کوهستانی رخ می دهد و از این منظر، سه استان شمالی کشور وضعیت بدتری نسبت به دیگر استان ها دارند.

پورقاسمی که رساله دکتری خود را با عنوان ‘پیش بینی خطر زمین لغزش با استفاده از روش های داده کاوی در شمال شهر تهران’ تدوین کرده است، وضعیت شمال تهران به لحاظ خطر رانش زمین را اسفناک توصیف کرد و گفت: یکی از دلایل این امر می تواند تغییرات کاربری اراضی در این منطقه خصوصا در لواسان به خاطر احداث ویلا و ساختمان های مسکونی باشد.

وی خواستار چاره اندیشی جدی مسوولان کشور برای مقابله با این خطر طبیعی شد و گفت: برای جلوگیری از رانش زمین باید به حفظ منابع طبیعی، جنگل ها و مراتع کشور توجه بیشتر داشته باشیم و تا آنجا که ممکن است کشاورزی خود را به سمت کشاورزی اصولی پیش ببریم و تمام تلاش خود را برای جلوگیری از اقدامات غیراصولی و نادرست در بخش کشاورزی به کار گیریم.

پورقاسمی دارای ۶۱ مقاله ISI و ۱۹مقاله ISC به همراه دو فصل کتاب انگلیسی، یک کتاب فارسی و ۳۰ مقاله کنفرانس ملی و بین المللی است و شاخص ‘اچ ایندکس’ وی در سایت ‘گوگل اسکالر’ googlescholar برابر با ۱۹ با تعداد استنادات ۱۵۶۹ و براساس گزارش ‘اسکوپوس’ شاخص اچ ایندکس وی ۱۶ با تعداد استناد ۹۵۱ گزارش شده است.

اچ ایندکس h-index شاخصی عددی است که برای نمایش میزان بهره‌وری و تاثیرگذاری علمی دانشمندان به صورت کمی به کار می رود و این شاخص با در نظر گرفتن تعداد مقالات پر استناد افراد و تعداد دفعات استناد شدن آن مقالات توسط دیگران محاسبه می‌شود.ایرنا/

پیمایش به بالا