دانشگاه‌ها مراکزاخلاق حرفه‌ای راه‌اندازی کنند/فروش پایان‌نامه حیثیت علمی کشور راخدشه‌دار می‌کند

 

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان بیسج علمی،پژوهشی و فناوری مازندران،مالک نادری، با بیان اینکه توسعه سریع کمی آموزش عالی منجر به بروز معضل فروش پایان‌نامه و مقاله شده است، اظهار کرد: در کشوری با جمعیت حدود ۸۰ میلیون نفر نزدیک به ۲۵۰۰ دانشگاه داریم این در حالی است که تعداد دانشگاه‌های کشور چین با جمعیت بالای یک میلیارد نفر کمتر از کشور ما است از این رو مسلم است که توسعه کمی دانشگاه‌ها به افزایش معضلاتی همچون فروش پایان‌نامه منجر می‌شود.

مدیر اداره ارتباط با صنعت و کارآفرینی دانشگاه امیرکبیر افزود: دانشجویی که در کنکور درصد منفی می‌زند ولی با این حال وارد دانشگاه می‌شود مشخص است زمان ارائه پایان‌نامه از مسیر درست اقدام نمی کند و کار علمی ارائه نمی‌دهد زیرا این دانشجو با الفبای کار علمی آشنایی نداشته و کیفیت لازم را برای پایان نامه‌نویسی ندارد.

وی با بیان اینکه نگارش این نوع پایان‌نامه‌ها توسط دانشجویان یا نخبگانی که وضع مالی خوبی ندارند انجام می‌شود، گفت: عمدتا دانشجویانی که اقدام به خرید پایان‌نامه می کنند از دانشگاه‌های درجه ۲ و ۳ هستند زیرا در حدود ۱۵ دانشگاه برتر داریم که با توجه به رقابت این دانشگاه‌ها با سایر مراکز این موضوع کمتر پیش می‌آید و مشابه بودن پایان‌نامه به صفر نزدیک است.

نادری نظام و اکوسیستمی شامل استاد، دانشجو و دانشگاه را در این موضوع دخیل دانست و افزود: در دل کمیت درصد خطا هم دیده می‌شود البته درصد خطا در کشور ما با برخی از کشورها برابر است اما میزان این خطاها به دلیل ازدیاد دانشجو بالا است که همین مسئله به خدشه‌دار شدن برند علمی کشور دامن می‌زند.

مدیر اداره ارتباط با صنعت و کارآفرینی دانشگاه امیرکبیر با بیان اینکه در دنیا روندهایی برای مقابله با فروش علم درنظر گرفته‌اند، گفت: وزارت علوم در این راستا برنامه جدی دارد ولی مقاومت‌ها زیاد است و از طرفی تعداد دانشجویانی که جذب می‌کنیم با سطح علمی و ظرفیت دانشگاه‌های کشور همخوانی ندارد که حل این مسئله در میان‌مدت و بلندمدت امکان‌پذیر است.

وی ادامه داد: اما در کوتاه‌مدت می‌توان با برخوردهای حساب شده علمی و نه قضایی توسط خود دانشگاه و آموزش عالی از گسترش بیش از پیش این موضوع جلوگیری به عمل‌ آورد.

به گفته نادری دانشگاه‌ها می‌توانند با راه‌اندازی مراکز اخلاق حرفه‌ای و برخورد جدی با این قبیل معضلات در کوتاه‌مدت جلوی افزایش این تخلفات را بگیرند چرا که این موضوع به نوعی حیثیت علمی کشور محسوب می‌شود.

وی افزود: کشور به واقع در مسیر رشد علمی قرار دارد و اگر چند نفر باعث خدشه‌دار شدن حیثیت علمی کشور شوند گناهی نابخشودنی انجام داده و باید مجازات شوند.

مدیر اداره ارتباط با صنعت و کارآفرینی دانشگاه امیرکبیر با اشاره به سهم کمتر از نیم درصد پژوهش در تولید ناخالص ملی با بیان اینکه اگر هزینه نکنیم درآمد و تولید علم و فناوری نخواهیم داشت،‌ گفت: اگر شرایط آزمایشگاهی و امکانات فراهم باشد بخش عمده‌ای از دانشجویان و اساتید می‌توانند اقدامات موثر و خوبی انجام دهند اما در صورت فراهم نشدن بستر هزینه‌های تحقیقاتی، دانشجو مسیر دیگری را پیش می‌رود زیرا اگر دانشجو مقطع دکتری در طول درس متمرکز بر پروژه خود شود و حقوقش مشخص باشد هیچگاه کار غیراخلاقی انجام نمی‌دهد.ایسنا/

پیمایش به بالا