علیرضا قرائتی،کارشناسی ارشد رشته تکثیرو پرورش آبزیان است که تاکنون مقالات پژوهشی بسیاری در حوزه شناخت ویژگی انواع ماهی و نحوه جیره غذایی آبزیان در همایش های ملی و استانی ارائه داده است.
معاون پژوهشی جهاددانشگاهی استان،مدیرمرکز تخصصی آبزی پروری، کارشناسی استخرهای ماهیان سردآبی و ثبت چند اختراع ،رزومه کوتاهی از سوابق کاری قرائتی است:گفتگوی کوتاهی با وی داشتیم که در متن زیر میخوانید:
توصیف شما از اختراع چیست؟
اختراع به معنی راه حل جدید و نوآورانه برای حل یک مشکل فنی است که دارای وصف جدید بودن، گام ابتکاری و کاربرد صنعتی است. این راه حل ممکن است به ایجاد وسیله، دستگاه، محصول، دارو یا فرآیند صنعتی کاملا جدید مربوط باشد، یا ممکن است فقط بهبود جزئی محصول یا فرآیند شناخته شده ای باشد.
کمی درباره اختراعات خود و تأثیر آن ها بر میزان تولید آبزیان توضیح می دهید؟
اختراعات من شامل؛فرمول غذایی اختصاصی ماهیان زینتی با شماره ۶۸۲۷۸ در سال ۸۹،فرآیند تولید و استخراج کیتوزان از پوسته میگو با شماره ۷۰۸۳۶درسال ۹۰،سیستم خودپالایی پساب مزارع پرورش ماهی با شماره ۷۷۰۴۱درسال ۹۱وفرآیند تولید جیره غذایی اختصاصی ماهیان زینتی گوشتخوار با شماره ۷۷۰۴۲در سال ۹۱ به ثبت رسیده اند.
جیره های غذایی ماهیان به دلیل استفاده از ویتامینها، اسیدهای آمینه و برخی مواد آنتی باکتریال با دزهای خاص و بهره گیری از مواد اصلی مناسب که نیازهای پروتئینی، چربی، کربوهیدرات و … مورد نیاز ماهیان را تامین می کند سبب رشد سریع تر ماهیان، عدم ایجاد آلودگی در آب، کم شدن ضریب تبدیل غذایی شده است به طوری که در واحد سطح حدود ۱۰ % افزایش رشد و حدود ۲۵% کاهش طول مدت پرورش را شاهد هستیم.
سیستم خودپالایی پساب مزارع پرورش ماهی هم با تصفیه آب خروجی و بازگرداندن بیش از ۷۵% از آن مجددا به چرخه پرورش باعث تولید بیشتر ماهیان به واسطه حجم اب زیاد و عاری از هرگونه بار میکروبی می شود.
با توجه به اینکه مقاله ای در حوزه استفاده از نانو در توسعه آبزی پروری دارید، آیا این روش به صورت عملی به اجرا درآمده است؟
فناوری نانو در صنایع پرورش ماهی میتواند در شناسایی باکتریها در بستهبندی، تولید طعمدهندههای قویتر، کیفیت رنگ و افزایش ایمنی از طریق افزایش ممانعتکنندگی مورد استفاده قرار گیرد که متاسفانه به دلایل مختلف تحقیقات و استفاده از دانش روز دنیا جهت استفاده از این ظرفیت مهم در زمینه پرورش ماهیان بسیار کمرنگ است، لازم به ذکر است باتوجه به نوظهوربودن فناوری نانو، هنوز از خطرات احتمالی این ذرات برای محیطزیست و سیستمهای زیستی ارزیابی دقیقی صورت نگرفته است.
اخیرا پرورش میگو در استان آغاز شده و به گفته مدیرکل شیلات مازندران بزودی ۶ تن میگو تولید میشود، آیا پرورش میگو در استان با توجه به ذائقه مردم نتیجه خوبی دارد؟
میگو ماده غذایی با ارزشی است که قطعا با ترویج مصرف آن کمک شایانی به سلامت مردم خواهد نمود به همین منظور بهتر است دولت با برنامه ریزی اصولی و صحیح نسبت به آشنا کردن بیشتر مردم با این گونه آبزی ارزشمند اقدام نمایند.
به عنوان یک کارشناس نظر شما درباره استفاده از کنسرو یا تن ماهی چیست و تاچه میزان می تواند جایگزین مناسبی برای ماهی تازه باشد؟
میزان ارزش غذایی کنسرو ماهی در مقایسه با ماهی تازه به شرایطی که ماهی در آن منجمد و بعد فراوری می شود، بستگی دارد. اگر ماهی تازه به سرعت منجمد و در فراوری نکتههای بهداشتی رعایت شود و شرایط و زمان پخت ماهی تازه طبق اصول پروتکل موجود باشد، تفاوت چندانی بین ارزش غذایی ماهی تازه و ماهی کنسروی وجود ندارد، پس می توان این گونه بیان کرد که اگر صنایع تبدیلی همگام با متد روز دنیا باشد با این روش و دسترسی آسان تر این محصول سرانه مصرف ماهی هم بسیار افزایش پیدا خواهد کرد.
در خصوص خرید پایان نامه از سوی دانشجویان برای ارائه به استادان چه نظری دارید؟
درواقع خرید و فروش پایان نامه یکی از معضلاتی که هر روز دغدغه جامعه علمی و دانشگاهی کشور را افزایش می دهد، به نظر بنده اگر اساتید محترم راهنما و مشاور در زمان تائید پایان نامه دقت بیشتر داشته باشند و نگاه مدرک گرایی موجود در دانشگاه ها به شایسته سالاری و تخصص تبدیل شود قطعا دانشجویان برای اخذ مدرک و آینده شغلی به فعالیت خود تکیه می کنند و دیگر سراغ خرید پایان نامه نمی روند.
شما در همایش های ملی و استانی بسیاری حضور داشته اید، چقدر این همایشها بازدهی داشتهاند و نظرتان درباره برگزاری همایشی کاربردی ومفید چیست؟
متاسفانه در حال حاضر همایش ها محلی برای ارائه مقالات دانشجویان و اساتید دانشگاه ها برای تکمیل کردن رزومه خودشان شده است؛ اگر در این همایشها از دستگاههای اجرایی و تولیدکنندگان جهت بهره برداری از یافته های جدید دعوت می شد و یا این یافتهها به صورت منظم و هدفمند در اختیار سازمانهای اجرایی مرتبط قرار بگیرد قطعا می توان همایشهای کاربردی و سودمند را شاهد باشیم.
انتهای پیام:ن.ک/