طرح دریچه نیم استوانه‌ای با محور دوران حول مرکز

به گزارش خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی سازمان بسیج علمی،پژوهشی و فناوری از مازندران،فروغ علی‌زاده صنمی،کارشناسی ارشد رشته مهندسی کشاورزی گرایش سازه‌های آبی از دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری و دکتری مهندسی عمران از دانشگاه علم و صنعت ایران است.

وی رتبه نخست در مقطع کارشناسی در دهمین جشنواره دانشجویان ممتازرا کسب کرده و در سال ۹۰هم به عنوان مبتکر و نوآور بسیجی مازندران معرفی شده است.

ارائه پایان نامه برتر در جشنواره و نمایشگاه ملی فناوری­‌های آب، خاک و محیط زیست و تألیف چند جلد کتاب با همکاری اساتید از جمله موفقیت‌های دیگر او هست.

علی‌زاده توانسته طرحی با عنوان دریچه نیم­ استوانه­‌ای با محور دوران حول مرکز با شماره ۸۴۹۱۹ به ثبت برساند که مورد تأیید سازمان جهادکشاورزی مازندران هم قرار گرفته است.

f

وی دارای مقالات علمی پژوهشی بسیاری است که بررسی افت در چرخش ۳۶۰ درجه­ای سازه نیم­ استوانه‌­ای

با همکاری محسن مسعودیان، مجتبی صانعی و برآورد آبشستگی در پایین دست ساختارهای تنظیم سطح آب با همکاری چند تن از دوستان «estimating of scour in downstream of the water level regulation structure»نمونه‌هایی از آن است.

این مهندس کشاورزی درباره طرح دریچه نیم­ استوانه‌­ای با محور دوران حول مرکز، گفت:با توجه به اینکه در دوره  خشکسالی­‌های مکرر و کمبود آب هستیم باید نسبت به حفاظت از منابع، کاهش اتلاف آب و دقت در مصرف بهینه توجه بیشتری داشه باشیم.

همان طور که می دانید یکی از راه‌کارهای کاهش اتلاف آب، اندازه­‌گیری دقیق و انتقال آن به صورت صحیح و اصولی به محل­‌های مورد نیاز و یا هدایت آن همراه با اندازه‌­گیری به محل­های پیش بینی شده است تا آن را ذخیره کنیم.

از طرفی برای انتقال آب  عملکرد صحیح سازه‌های کنترل و اندازه­‌گیری جریان می­تواند نقش موثری داشته باشد که

از میان سازه­‌های کنترل و اندازه­‌گیری، سرریز و دریچه به­ دلیل  ارتباط ساده و نسبتاَ دقیق در اندازه‌گیری جریان و کنترل سطح آب کاربرد بیشتری دارند.

در ابتدا برای کنترل دبی جریان و تنظیم سطح باید تأمین آب از نقطه شروع آن آغاز کرد با توجه به اینکه در بیشتر مواقع دبی جریان برابر دبی طراحی نیست لازم که سطح آب به­ وسیله سازه­‌های آب­‌بند و یا تنظیم­‌کننده کنترل شود؛ به نحوی که عمق آب در محل آب‌گیرها تأمین شود تا امکان آب‌گیری در حد ظرفیت طراحی همواره وجود داشته باشد.

در واقع سازه‌های کنترل و تنظیم کننده باید سطح آب را به گونه‌ای تنظیم کنند تا در شرایط کم‌آبی یا نداشتن دبی جریان از منبع که دبی جریان در کانال کم­تر از دبی طراحی است،عمق آب در محل آب‌گیر­های موجود در بالادست سازه تأمین و در کنار آن امکان آب‌گیری در حد ظرفیت طراحی وجود داشته باشد.

علاوه بر این در شرایط سیلابی و تخریب سازه های بالادست که دبی جریان در کانال حداکثر است،سازه کنترل و تنظیم کننده سطح آب باید کم­ترین افت را در مسیر جریان ایجاد کند تا کانال اصلی آب را با حداکثر ظرفیت خود عبور دهد.

به همین دلیل استفاده از سازه­ای با قابلیت تغییر زاویه قرارگیری نسبت به افق که بتواند در شرایط مختلف آبی، عمق آب و در شرایطی که حامل رسوبات هست، عملکرد صحیح آب‌گیر را تأمین نماید، و از طرفی توانایی برطرف کردن برخی از محدودیت­‌های جداگانه استفاده از سازه­‌های کنترل و تنظیم‌کننده سطح آب را داشته باشد به طوری که مواد قابل ته‌نشین شده به راحتی از قسمت تحتانی و مواد معلق به شکل بهتری از روی سازه عبور کند، دارای اهمیت است.

وی در ادامه به بیان قابلیت‌های طرح پرداخت و افزود: سازه ترکیبی سرریز دریچه به دلیل داشتن قابلیت عبور هم‌زمان مواد قابل ته‌نشین شدن از قسمت دریچه و مواد معلق از روی سرریز، در مقایسه با سازه­های رایج اندازه­گیری دبی از جمله سرریز و دریچه سبب شده تابا تلفیق دو سازه سرریز و دریچه برخی از نواقص کاربرد جداگانه سرریز و دریچه  بر طرف شود.

در کنار آن مزایایی مانند هزینه کم، طراحی آسان، سهولت ساخت هم از ویژگی‌های  دریچه نیم استوانه‌ای با محور دوران حول مرکز است.

Screenshot 15

این طراح با بیان اینکه هر یک از سازه­های موجود تنها در شرایط خاصی قادر به کنترل و تنظیم سطح آب هستند،افزود: سازه‌های موجود مشکلاتی مانند ایجاد خطای بیش از حد مجاز، امکان دست‌کاری، تعرض، نیاز به نیروی متخصص برای بهره‌­برداری، عدم دقت کافی جهت اندازه­‌گیری دبی و مقرون به صرفه نبودن از لحاظ اقتصادی در حین بهره‌­برداری روبرو هستند.

وی قابلیت چرخش حول مرکز به نحوه ساده ،تبدیل به سازه‌های سرریز، سرریز- دریچه و دریچه با ارتفاع‌های بازشدگی مختلف را از قابلیت های دیگر طرح دریچه نیم استوانه ای با محور دوران حول مرکزعنوان کرد.

علی زاده افزود: دریچه نیم استوانه ای با محور دوران حول مرکز برای تنظیم هر چه دقیق­‌تر سطح آب و تأمین عمق آب در محل آب‌گیرها، پایین­ دست مخازن، آب‌گیر کانال و یا برای آب‌گیری کانال­های درجات پایین­تر و آب‌گیر واحدهای مزارع در شرایطی که مقدار دبی جریان در کانال اصلی کمتر از دبی طراحی است، عملکرد بهتری دارد.

این طراح با اشاره به اینکه ضریب دبی سرریز- دریچه نیم­استوانه­ای بیشتر از ضریب دبی سایر سازه­های ترکیبی سرریز- دریچه است،افزود: در سازه‌­های نیم­ استوانه‌­ای به دلیل انحنای خطوط جریان، افت ورودی کمتر است  و از طرفی به علت چسبیدن جریان به بدنه­ ی سازه، مکش بیشتر شده، و ضریب دبی افزایش می‌­یابد.

انتهای پیام/

پیمایش به بالا